Rada Gminy  
 Radni Rady Gminy  
 Przewodniczący Rady  
 Komisje Rady  
 Imienne wykazy głosowań radnych oraz nagrania obrad sesji  
   

    Gmina  
 Herb, sztandar, flaga  
 Honorowi obywatele  
 Historia  
 Gmina w liczbach  
 Sołectwa  
 Warunki przyrodnicze  
 Rezerwat Kamienne  
 Publikacje  
   

    Urząd - kontakt  
 Władze  
 Struktura Urzędu  
 Karty informacyjne  
 Jednostki organizacyjne  
   

    RODO  
 Klauzula informacyjna  
   

   

Dziś jest: 6 października 2024,     Imieniny: Artura, Brunona, Fryderyki
  Strona główna\ ...\ Aktualności

  Tradycyjne konkursy „Kresowe Jadło” i „Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu” odbyły się w ramach Festiwalu Dziedzictwa Kresów 2017

   Jednym z najważniejszych elementów tegorocznego finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów, który odbył się 6 sierpnia w Baszni Dolnej jak co roku były konkursy kulinarne cieszące się ogromnym zainteresowaniem. Pierwszy konkurs pod nazwą „Kresowe Jadło”, finansowany ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich zorganizowany został przez Marszałka Województwo Podkarpackiego i Wójta Gminy Lubaczów, a współorganizatorem było Centrum Kulturalne w Przemyślu. Celem konkursu było kultywowanie tradycji kulinarnych Kresów Wschodnich oraz przypomnienie przepisów tradycyjnych potraw kuchni kresowej, dziś często już zapomnianej. Dodatkowo swoje stoiska promocyjne prezentowali producenci tradycyjnej żywności zorganizowani w ramach Kulinarnego Szlaku Wschodniej Polski.

   Organizatorami drugiego konkursu pn. „Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu” była Gmina Lubaczów oraz Agencja Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Rzeszowie. Dania konkursowe przygotowane były z wykorzystaniem podkarpackiego miodu spadziowego, lubaczowskiego miodu wielokwiatowego leśnego lub lubaczowskiego miodu lipowego.

   Tegoroczna edycja charakteryzowała się wyjątkowo licznym udziałem uczestników biorących udział w konkursie - łącznie 42 podmioty. Do oceny konkursowej przygotowano potrawy nawiązujące do tradycyjnej kuchni Kresów. Na szczególną uwagę zasługiwały dania związane z realiami przeszłych dekad, jak np. dania kuchni lwowskich i potrawy codzienne. Wystawcy przygotowali swoje stanowiska z należytą starannością, gdzie prezentowano również zwyczajowe napoje i inne dania regionalne.

Konkurs kulinarny „Kresowe Jadło” przeprowadzony został w dwóch kategoriach:

  • kategoria A – Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia
  • kategoria B - podmioty prowadzące działalność gastronomiczną (restauracje)

   Oceny potraw dokonała Kapituła Konkursowa powołana przez organizatorów w składzie:
Mateusz Gessler – polski kucharz i restaurator, juror polskiej edycji programu Master Chef Junior, Mieczysław Czytajło – Akademia Dziedzictwa Kresów, Henryk Dumin - etnolog, badacz tradycji kulturalnych oraz Krzysztof Zieliński - regionalista, autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów Pogranicza oraz tradycji kulinarnej regionu. Kapituła Konkursowa po degustacji każdego dania przyznawała punkty biorąc pod uwagę smak potrawy, związek z tradycją kresową a także estetykę i sposób prezentacji. Dania na bazie miodu kosztowała i oceniała Kapituła Konkursowa z udziałem Pana Mariusza Trojaka - Zastępcy Dyrektora Agencji Nieruchomości Rolnych Oddziału Terenowego w Rzeszowie, Pana Damiana Przedzieńkowskiego z Agencji Rynku Rolnego Oddziału Terenowego w Rzeszowie oraz Pani Magdaleny Joniec z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Lubaczowie.

Wyniki konkursu „Kresowe Jadło”:

Kategoria A:

  • I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Oleszyce za potrawę: Jarskie gołąbki z kaszą jaglaną i kurkami,
  • II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Krowica Lasowa za potrawę: Jagnięcina ze smażoną kapustą i ziemniakami,
  • III miejsce - Koło Gospodyń wiejskich nr 2 Nowa Wieś za potrawę: Pasztet dworski galicyjski z mięs mieszanych z borowikami.

Wyróżnienia otrzymali:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich Lisie Jamy
  2. Koło Gospodyń Wiejskich Opaka
  3. Koło Gospodyń Wiejskich Krowica Hołodowska
  4. Koło Gospodyń Wiejskich Dziewięcierz
  5. Koło Gospodyń Wiejskich Zalesie
  6. Stowarzyszenie „Pszczółki Roztoczańskie”
  7. Stowarzyszenie „Kobiety Razem”

Kategoria B:

  • I miejsce - Restauracja „Przysmaki tatarskie” za potrawę: Fyrsztyk tatarski

Wyróżnienie otrzymała Spółdzielnia Socjalna „Wspólna” za potrawę Miks kresowych pierogów.

Wyniki konkursu „Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu”:

  • I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Lisie Jamy za potrawę: Golonka z indyka w musztardzie i miodzie na kapuście zasmażanej,
  • II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Ubrodowice za potrawę: Żeberka doprawiane miodem,
  • III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich Załuże za potrawę: Piernik drożdżowy.

  Zgodnie z regulaminem w przypadku obu konkursów Kapituła Konkursowa przyznała cenne nagrody (chłodziarko-zamrażarki, zmywarki, termosy do żywności), wyróżnienia oraz pamiątkowe dyplomy.  Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy i zapraszamy do wzięcia udziału w konkursach kulinarnych w przyszłym roku.

Galeria zdjęć:
https://festiwalkresow.pl/index.php/2017/08/07/konkurs-kulinarny-zdjecia/

 


Informacje wprowadził: Tomasz Mach 2017-08-18 10:10:53
Ostatnia modyfikacja: Tomasz Mach 2017-08-25 08:24:32


 Aktualności  
 Zapowiedzi  
 Sołectwa  
   
 Dane teleadresowe  
 Kalendarz wydarzeń  
   
 Informacje/ogłoszenia
/podatki
 
 Rewitalizacja  
 Realizowane inwestycje  
 Nowa Gazeta  
 Sport szkolny  
 Sport  
 Dla rolników !  
 Przetargi aktualne  
 Zapytania ofertowe  
 Ogłoszenia o sprzedaży nieruchomości  
 Plan postępowań o udzielenie zamówień publicznych  
 Nieruchomości na sprzedaż  
 Gminny Zespół Reagowania  
 Dokumenty strategiczne  
  Wybory do Europarlamentu 2019  
 Archiwum  
 
  Przedsiębiorczość
   
 Biuro Obsługi Inwestora Gminy Lubaczów  
 
  Organizacje pozarządowe
 
  SISGGL
 Równać Szanse  
 
 
 
Ver. 0.9997   
© 2007 - 10 .: Urząd Gminy Lubaczów :. RiPG .: