|
|
W plenerowej części festiwalu organizatorzy festiwalu gościli tłumy entuzjastów kultury ludowej i kresowych kulinariów na placu szkolnym w Baszni Dolnej. Na zaproszenie gospodarzy Marszałka Województwa Podkarpackiego i Wójta Gminy Lubaczów odpowiedzieli między innymi: Mieczysław Golba - Poseł na Sejm RP, Andrzej Matusiewicz – Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego, Mirosław Karapyta - Wojewoda Podkarpacki, Stanisław Bajda – Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, Krzysztof Szpyt - Wicestarosta Powiatu Lubaczowskiego, ks. Dziekan Andrzej Stopyra, Mikołaj Besaga - Wójt Gminy Niemirów, Delegacja z partnerskiej Gminy Vinne na Słowacji, Mariusz Bednarz – Dyrektor Departamentu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Adam Skiba – Zastępca Dyrektora Departamentu Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich.
W niedzielne popołudnie cała wieś Basznia Dolna wypełniła się zapachem i smakiem wielokulturowej przeszłości. W oparciu o stare receptury ponad trzydzieści Kół Gospodyń Wiejskich – miejscowych, jak i spoza podkarpackiego województwa uczestniczyło w zmaganiach o najlepszą „potrawę kresową”. Nie ustępowały im jednak ani gospodarstwa agroturystyczne, ani inni producenci żywności. Smakowitych potraw było bez liku, toteż komisja mająca wyłonić tą jedną - najsmaczniejszą miała niezwykle trudny problem z wyborem. Po "smacznych" zmaganiach wybrano mistrzów Kresowego Jadła. Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Chotyńca, które przygotowało karpia faszerowanego. Drugie - Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Grobli – z Popidonem wieprzowym z hrecuszkami, trzecie miejsce przypadło mieszkankom Gminy Lubaczów - Kołu Gospodyń Wiejskich z Wólki Krowickiej raczącemu gości świeżynką swojską. Wśród najlepszych w kategorii „Gospodarstwa agroturystyczne i hotele” okazał się Feniks z Lubaczowa z potrawą „Kaczka nadziewaną, a kolejno – Gospodarstwo agroturystyczne Deberska Góra z karpiem faszerowanym kaszą i grzybami. Natomiast wśród „Producentów żywności” – wygrało Stowarzyszenie Myśliwskie Cietrzew z Lubaczowa –częstujące zebranych dzikiem pieczonym, po nim kolejno nagrodzono również Miody pitne i odmianowe z pierniczkami miodowymi – Pana Leszka Hypiaka z Oleszyc. Wspaniałą atmosferę festiwalową zapewniły liczne występy estradowe polskich wykonawców - w tym zespołu śpiewaczego „Niespodzianka” wraz z gminnym zespołem tanecznym, oraz „Wesela Krzemienieckiego” jak również zaproszonych gości – zespołów z Serbii i z Czech. Nad dobrym humorem widowni czuwał Lwowski Kabaret Pacałycha. Natomiast specjalnym gościem festiwalu – który oprócz gotowania na żywo oceniał również kresowe jadło był Dariusz Gnatowski – popularny aktor z serialu „Świat według Kiepskich”. Podczas Kresowego Święta w Baszni Dolnej nie zabrakło żywych spotkań z ludową sztuką i kulturą – wystawcami byli tu wikliniarze, kowale, garncarze i inni rękodzielnicy. Folklor i tradycje ziemi ukraińskiej prezentowali natomiast goście z partnerskiej gminy Niemirów z Wójtem Panem Mikołajem Biesagą i miejscowym kołem gospodyń. Całe wydarzenie odbywało się pod patronatem medialnym Nowin i Radia Rzeszów oraz opieką medialną Telewizji Polskiej Oddział w Rzeszowie. Obecni byli także dziennikarze z Życia Podkarpackiego, Niedzieli, Kresowiaka Galicyjskiego, Aktualności Gminnych oraz z Twojego Radia Lubaczów.
Kolejny Festiwal - za rok, wyczekując go warto już dziś zadbać o to, by w wydarzeniu tym wziąć czynny udział. Zachęcając do podróży kulinarnych po kresowych specjałach wierzymy, że festiwal ten stanie się corocznym źródłem prezentacji kultywowanych z pieczołowitością tradycji ludowych całego naszego podkarpackiego regionu.
|