Pielęgnowane przez mieszkańców wielokulturowe dziedzictwo kulinarne staje się obecne nowym trendem. Marka „Kresowe Jadło”, złożona z tradycyjnych kulinariów kuchni polskiej, ukraińskiej, żydowskiej i niemieckiej oraz Lubaczowskie Miody, znajdujące się na Liście Produktów Tradycyjnych MR – to narzędzie z sukcesem wykorzystywane przez gminę Lubaczów.
Pierwszy raz gmina wprowadziła markę w 2009 roku, podczas plenerowej gminnej imprezy, prezentowanej wtedy jeszcze jako „Festiwal Kultur”. Potrawy, nazywane odtąd „Kresowe Jadło” zaczęły budzić zainteresowanie w całym regionie. Co kilka miesięcy z udziałem Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Lubaczów zaczęto organizować kiermasze - wielkanocne, bożonarodzeniowe, i inne okazjonalne plenerowe spotkania takie, jak: Wojewódzka Majówka Pszczelarska, Dożynki.