Corocznie jedno z sołectw w okresie wykopek organizuje "Święto Pieczonego Ziemniaka". Spotkanie ma być podsumowaniem pracy na wsi, w gronie sąsiadów, rodziny i wszystkich, którzy są smakoszami ziemniaczanych potraw. Tym razem 15. września przygotowania wspólnej biesiady podjęły się - Antoniki. W plenerze – pieczono ziemniaki tradycyjnie w ognisku, by potem przy jedzeniu smakować nie tylko warzywo, ale i wspomnienia odległych lat. Takie gorące, dodatkiem jedynie soli lub masła – wywoływały sentymentalne rozmowy. Miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich zaprezentowało to najpopularniejsze w Polsce warzywo w wielu odsłonach - przyrządziło tyle potraw z ziemniaków, by nie tylko nakarmić wszystkich do syta, ale także pochwalić się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. W spotkaniu wzięli udział - mieszkańcy sołectwa Antoniki, ich goście z okolicy i samorządowcy gminy Lubaczów./mag/
|