Rada Gminy  
 Radni Rady Gminy  
 Przewodniczący Rady  
 Komisje Rady  
 Imienne wykazy głosowań radnych oraz nagrania obrad sesji  
   

    Gmina  
 Herb, sztandar, flaga  
 Honorowi obywatele  
 Historia  
 Gmina w liczbach  
 Sołectwa  
 Warunki przyrodnicze  
 Rezerwat Kamienne  
 Publikacje  
   

    Urząd - kontakt  
 Władze  
 Struktura Urzędu  
 Karty informacyjne  
 Jednostki organizacyjne  
   

    RODO  
 Klauzula informacyjna  
   

   

Dziś jest: 19 kwietnia 2024,     Imieniny: Adolfa, Tymona
  Strona główna\ ...\ Aktualności

  Produkty lokalne i tradycyjne – bariery i szanse wytwarzania

   System ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. Przyczynia się on do zróżnicowania zatrudnienia w tym sektorze, tworząc na wsi pozarolnicze źródła utrzymania oraz zwiększa dochody producentów rolnych. Za sprawą systemu ochrony i promocji produktów regionalnych i tradycyjnych chroni się także dziedzictwo kulturowe wsi, co w dużym stopniu przyczynia się do zwiększenia atrakcyjności terenów wiejskich i rozwoju agroturystyki i turystyki wiejskiej. Również w ostatnich latach coraz bardziej popularna staje się żywność, wytwarzana na bazie tradycyjnych produktów i receptur.

   W celu zainteresowania rolników i podmiotów gospodarczych, zajmujących się produkcją żywności tradycyjnej, kooperacją i współpracą w tym zakresie oraz pomocą zewnętrzną, Wójt Gminy Lubaczów w porozumieniu z Marszałkiem Województwa Podkarpackiego organizuje konferencję pt. „Produkty lokalne i tradycyjne – bariery i szanse wytwarzania”, poświęconą tym zagadnieniom. Wykłady i warsztaty przeprowadzą eksperci z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie: Izabella Byszewska – Prezes Zarządu i Jan Zwoliński – Wiceprezes Zarządu.

Produkty lokalne i tradycyjne – bariery i szanse wytwarzania

11 grudnia 2013 r. godz 10.00, Kresowa Osada, Basznia Dolna, Gmina Lubaczów

W programie:

  • Cechy produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych. Ich znaczenie dla rozwoju regionu, rozwoju lokalnej turystyki i agroturystyki. Przykłady Dobrych Praktyk.
  • Marka lokalna ważnym elementem promocji produktu i regionu.
  • Produkujemy zgodnie z przepisami. Wprowadzanie do obrotu żywności lokalnej, regionalnej i tradycyjnej. Przykłady Dobrych Praktyk.
  • Uczestnictwo producentów w systemach jakości żywności – korzyść dla producentów i konsumentów.
  • Jak wyszukiwać produkty regionalne i tradycyjne w swoim regionie? Jak zarejestrować produkt na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych? Jak aplikować do krajowych i unijnych certyfikowanych systemów jakości żywności?

Informacje wprowadził: Tomasz Mach 2013-12-04 07:54:07
Ostatnia modyfikacja: Tomasz Mach 2013-12-04 07:58:55


 Aktualności  
 Zapowiedzi  
 Sołectwa  
   
 Dane teleadresowe  
 Kalendarz wydarzeń  
   
 Informacje/ogłoszenia
/podatki
 
 Rewitalizacja  
 Realizowane inwestycje  
 Nowa Gazeta  
 Sport szkolny  
 Sport  
 Dla rolników !  
 Przetargi aktualne  
 Zapytania ofertowe  
 Ogłoszenia o sprzedaży nieruchomości  
 Plan postępowań o udzielenie zamówień publicznych  
 Nieruchomości na sprzedaż  
 Gminny Zespół Reagowania  
 Dokumenty strategiczne  
  Wybory do Europarlamentu 2019  
 Archiwum  
 
  Przedsiębiorczość
   
 Biuro Obsługi Inwestora Gminy Lubaczów  
 
  Organizacje pozarządowe
 
  SISGGL
 Równać Szanse  
 
 
 
Ver. 0.9997   
© 2007 - 10 .: Urząd Gminy Lubaczów :. RiPG .: