Rada Gminy  
 Radni Rady Gminy  
 Przewodniczący Rady  
 Komisje Rady  
 Imienne wykazy głosowań radnych oraz nagrania obrad sesji  
   

    Gmina  
 Herb, sztandar, flaga  
 Honorowi obywatele  
 Historia  
 Gmina w liczbach  
 Sołectwa  
 Warunki przyrodnicze  
 Rezerwat Kamienne  
 Publikacje  
   

    Urząd - kontakt  
 Władze  
 Struktura Urzędu  
 Karty informacyjne  
 Jednostki organizacyjne  
   

    RODO  
 Klauzula informacyjna  
   

   

Dziś jest: 11 października 2024,     Imieniny: Aldony, Emila, Dobromiły
  Strona główna\ ...\ Aktualności

  „KULINARNE TRADYCJE KRESOWE” – seminarium 22 lipiec 2016 R. - Kresowa Osada Basznia Dolna
   Już wkrótce rusza XII edycja „Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła” , odbędzie się ona w dniach od 31. 07. do 7. 08. 2016 r. na terenie powiatu lubaczowskiego . Jednym  z najważniejszych jego elementów jest  konkurs kulinarny „Kresowe  Jadło”,  którego  celem  jest  promocja   kresowych tradycji kulinarnych i prezentacja kresowych potraw.

   Mając na względzie przywrócenie dziedzictwa dawnej kuchni kresowej oraz szersze omówienie zagadnienia,  Gmina Lubaczów we współpracy z Stowarzyszeniem  Pro Carpathia  oraz Muzeum Kresów w Lubaczowie zorganizowała Seminarium p.t. „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbędzie się 22 lipca 2016 r. od godz. 10.00 do 15.00 w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.

Zajęcia poprowadzą:

  • Janusz Mazur – historyk sztuki , Muzeum Kresów w Lubaczowie, 
  • Henryk Dumin – etnolog, badacz tradycji kulturalnych, laureat Nagrody im. Kolberga (2010r.) pracownik Muzeum Karkonoskiego w Jeleniej Górze,
  • Krzysztof Zieliński –Regionalista, autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów Pogranicza oraz tradycji kulinarnej regionu, Stowarzyszenie Pro Carpathia  w  Rzeszowie.

Tematy wystąpień:

  • Rys historyczny powiatu lubaczowskiego – Kresy Wschodnie Rzeczpospolitej /Janusz Mazur/
  • Kresowe tradycje kulinarne jako element dziedzictwa tradycji  /Henryk Dumin/
  • Kuchnia regionalna, konkursy kulinarne w regionie, dobre praktyk /Krzysztof Zieliński/

    Prelegenci zwrócą także  uwagę  i omówią szerzej temat kresowego jadła, co pomoże uczestnikom konkursu kulinarnego w przygotowaniu potraw do konkursu, a także wzbogaci wiedzę o dziedzictwie kresowych tradycji kulinarnych.  Po wystąpieniach konsultacje i rozmowy z prelegentami.

    Serdecznie zapraszamy uczestników konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” oraz osoby zainteresowane tematem poświęconym kulinarnym tradycjom kuchni kresowej. Warunkiem udziału w seminarium jest wcześniejsze telefoniczne lub e-mailowe zgłoszenie udziału pod niżej podanym kontaktem. W przypadku KGW biorących udział w konkursie prosimy o zaznaczenie na karcie zgłoszenia swojego udziału w seminarium.

   Termin potwierdzania udziału w seminarium zbiega się z upływającym terminem zgłoszeń potraw do konkursu kulinarnego tj. 15 lipca br. Serdecznie zapraszamy.

Osoba do kontaktu:
Anna Chmielowiec  tel. 016 632 16 84 wew. 41
e-mail:  a.chmielowiec@lubaczow.com.pl


Informacje wprowadził: Tomasz Mach 2016-07-07 14:06:49
Ostatnia modyfikacja: Tomasz Mach 2016-07-07 14:10:56


 Aktualności  
 Zapowiedzi  
 Sołectwa  
   
 Dane teleadresowe  
 Kalendarz wydarzeń  
   
 Informacje/ogłoszenia
/podatki
 
 Rewitalizacja  
 Realizowane inwestycje  
 Nowa Gazeta  
 Sport szkolny  
 Sport  
 Dla rolników !  
 Przetargi aktualne  
 Zapytania ofertowe  
 Ogłoszenia o sprzedaży nieruchomości  
 Plan postępowań o udzielenie zamówień publicznych  
 Nieruchomości na sprzedaż  
 Gminny Zespół Reagowania  
 Dokumenty strategiczne  
  Wybory do Europarlamentu 2019  
 Archiwum  
 
  Przedsiębiorczość
   
 Biuro Obsługi Inwestora Gminy Lubaczów  
 
  Organizacje pozarządowe
 
  SISGGL
 Równać Szanse  
 
 
 
Ver. 0.9997   
© 2007 - 10 .: Urząd Gminy Lubaczów :. RiPG .: