Już wkrótce rusza XII edycja „Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła” , odbędzie się ona w dniach od 31. 07. do 7. 08. 2016 r. na terenie powiatu lubaczowskiego . Jednym z najważniejszych jego elementów jest konkurs kulinarny „Kresowe Jadło”, którego celem jest promocja kresowych tradycji kulinarnych i prezentacja kresowych potraw.
Mając na względzie przywrócenie dziedzictwa dawnej kuchni kresowej oraz szersze omówienie zagadnienia, Gmina Lubaczów we współpracy z Stowarzyszeniem Pro Carpathia oraz Muzeum Kresów w Lubaczowie zorganizowała Seminarium p.t. „Kulinarne tradycje kresowe”, które odbędzie się 22 lipca 2016 r. od godz. 10.00 do 15.00 w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej.
Zajęcia poprowadzą:
- Janusz Mazur – historyk sztuki , Muzeum Kresów w Lubaczowie,
- Henryk Dumin – etnolog, badacz tradycji kulturalnych, laureat Nagrody im. Kolberga (2010r.) pracownik Muzeum Karkonoskiego w Jeleniej Górze,
- Krzysztof Zieliński –Regionalista, autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego Podkarpacia i obszarów Pogranicza oraz tradycji kulinarnej regionu, Stowarzyszenie Pro Carpathia w Rzeszowie.
Tematy wystąpień:
- Rys historyczny powiatu lubaczowskiego – Kresy Wschodnie Rzeczpospolitej /Janusz Mazur/
- Kresowe tradycje kulinarne jako element dziedzictwa tradycji /Henryk Dumin/
- Kuchnia regionalna, konkursy kulinarne w regionie, dobre praktyk /Krzysztof Zieliński/
Prelegenci zwrócą także uwagę i omówią szerzej temat kresowego jadła, co pomoże uczestnikom konkursu kulinarnego w przygotowaniu potraw do konkursu, a także wzbogaci wiedzę o dziedzictwie kresowych tradycji kulinarnych. Po wystąpieniach konsultacje i rozmowy z prelegentami.
Serdecznie zapraszamy uczestników konkursu kulinarnego „Kresowe Jadło” oraz osoby zainteresowane tematem poświęconym kulinarnym tradycjom kuchni kresowej. Warunkiem udziału w seminarium jest wcześniejsze telefoniczne lub e-mailowe zgłoszenie udziału pod niżej podanym kontaktem. W przypadku KGW biorących udział w konkursie prosimy o zaznaczenie na karcie zgłoszenia swojego udziału w seminarium.
Termin potwierdzania udziału w seminarium zbiega się z upływającym terminem zgłoszeń potraw do konkursu kulinarnego tj. 15 lipca br. Serdecznie zapraszamy.
Osoba do kontaktu:
Anna Chmielowiec tel. 016 632 16 84 wew. 41
e-mail: a.chmielowiec@lubaczow.com.pl