Jak co roku, jednym z najważniejszych elementów finału Festiwalu Dziedzictwa Kresów są konkursy kulinarne cieszące się ogromnym zainteresowaniem. Pierwszy konkurs pod nazwą „Kresowe jadło” zorganizowany został przez Marszałka Województwo Podkarpackiego i Wójta Gminy Lubaczów, a współorganizatorem było Centrum Kulturalne w Przemyślu. Celem konkursu było kultywowanie tradycji kulinarnych Kresów Wschodnich, upowszechnienie starych, kresowych potraw kulinarnych, ocalenie od zapomnienia tradycyjnej kuchni regionalnej oraz promocja powiatu lubaczowskiego, województwa podkarpackiego i Kresów Wschodnich.
Organizatorami drugiego konkursu pn. „Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu” był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Rzeszowie oraz Gmina Lubaczów. Dania konkursowe przygotowane były z wykorzystaniem podkarpackiego miodu spadziowego, lubaczowskiego miodu wielokwiatowego leśnego lub lubaczowskiego miodu lipowego.
Tegoroczna edycja charakteryzowała się bardzo wysokim i wyrównanym poziomem zaproponowanych potraw. Dania były również zróżnicowane pod względem pochodzenia, nawiązywały do tradycji kuchni chłopskiej i szlacheckiej oraz różnych regionów dawnych kresów. Jury zwróciło uwagę na dużą dbałość prezentowanych potraw oraz na estetykę przygotowanych stoisk.
Konkurs kulinarny „Kresowe jadło” przeprowadzony został w dwóch kategoriach:
- kategoria A – Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia
- kategoria B - podmioty prowadzące działalność gastronomiczną (restauracje)
Oceny potraw dokonała Kapituła Konkursowa powołana przez organizatorów w składzie:
Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, dr Mariola Tymochowicz – etnolog i kulturoznawca, Mieczysław Czytajło - Akademia Dziedzictwa Kresów, Marcin Purgacz – Ambasador Marki „Podkarpackie Smaki”. Kapituła Konkursowa po degustacji każdego dania przyznawała punkty biorąc pod uwagę smak potrawy, związek z tradycją kresową a także estetykę i sposób prezentacji.
Dania na bazie miodu kosztowała i oceniała Kapituła Konkursowa z udziałem Pana Mariusza Króla - Zastępcy Dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Rzeszowie, Pana Mariusza Trojaka z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Rzeszowie oraz Pani Joanny Panio z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Lubaczowie
Wyniki konkursu „Kresowe Jadło”:
Kategoria A:
- I miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 1 400,00 zł - Koło Gospodyń Wiejskich w Budomierzu za potrawę: kaszaki kresowe z okrasą,
- II miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 1 200,00 zł – Stowarzyszenie „Pszczółki Roztoczańskie” za potrawę: kartacze,
- III miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 1 000,00 zł - Koło Gospodyń Wiejskich w Wólce Krowickiej za potrawę: pierogi jaglane.
Wyróżnienia wraz z nagrodą pieniężną po 800,00 zł otrzymali:
- Koło Gospodyń w Młodowie
- Koło Gospodyń w Antonikach
- Koło Gospodyń w Krowicy Lasowej
- Koło Gospodyń w Futorach
- Koło Gospodyń w Załużu
- Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich gminy Trzebownisko
- Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa
Kategoria B:
- I miejsce wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 1 400,00 zł - Restauracja Mikroklimat Lubaczów za potrawę: grillowany comber jagnięcy z konfiturą z czerwonej cebuli.
Wyróżnienie wraz z nagrodą pieniężną w wysokości 800,00 zł otrzymała Kresowa Osada w Baszni Dolnej za potrawę: pieczony schab z ziobrem lekko zgrillowany na słoninie wędzonej podany na zeszklonej na maśle cebuli z pokrzywą.
Wyniki konkursu „Najlepsza potrawa regionalna na bazie miodu”:
- I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Krowicy Samej za potrawę: polędwiczki
w miodzie, nagroda: serwis obiadowy klasyczny z porcelany dla 12 osób,
- II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich w Lisich Jamach za potrawę: pieczone udka kacze w marynacie miodowej, nagroda: serwis obiadowy klasyczny z porcelany dla
6 osób,
- III miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Gminy Łukowa za potrawę: pierniczki poździsieńskie, nagroda: serwis kawowy z porcelany.
Wszystkie podmioty biorące udział w obu konkursach otrzymały pamiątkowe dyplomy. Laureatom serdecznie gratulujemy i zapraszamy do wzięcia udziału
w konkursach kulinarnych w przyszłym roku.